*** Sentiasa panaskan agar-agar setiap kali hendak menuangkannya supaya lapisannya tidak terpisah. cakar sedikit permukaan agar-agar sekiranya telah beku sebelum menuangkan lapisan agar yang seterusnya.
Bahan A
Bahan B (Agar Santan)
Loyang 10" (basahkan dahulu)
Cara-cara :
Bahan A
- 25gm serbuk agar-agar
- 1500ml air
- 300gm gula merah / gula melaka
- 50gm gula pasir
- 1 helai daun pandan
Bahan B (Agar Santan)
- 25gm serbuk agar-agar
- 1500ml air
- 250gm gula
- 100gm serbuk santan (2 pkt 50gm)
- 1 helai daun pandan
Loyang 10" (basahkan dahulu)
Cara-cara :
- Satukan bahan A dan masak hingga mendidih. Keluarkan daun pandan, Tapis, kacau biar suam sedikit.
- Satukan bahan B dan masak hingga mendidih. Keluarkan daun pandan, kacau biar suam sedikit.
- Tuang 350ml agar-agar santan ke dalam loyang dan biar hingga hampir beku.
- Kemudian tuang 350ml agar-agar gula merah dan tuang ke atas agar-agar santan tadi.
- Ulangi lapisan santan dan gula merah berselang seli hingga habis.